GREY DELISLE - SHE'S AN ANGEL

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Hummin'bird

Een korte uitleg over de veelzijdigheid van deze artistieke duizendpoot mocht ik exact een jaar geleden bijeenschrijven, toen ik het had over haar covers-CD “Borrowed”. Vandaag mag ik het hebben over de eerste plaat in twintig jaar, die Grey vol zingt met originals van haar hand. Ze deed dit niet meteen alleen, want het volstaat een blik te werpen op de lijst van artiesten die een handje kwamen toesteken om je te realiseren dat hier een superclub aan het werk is geweest.

Vooreerst is er de enige cover van de plaat, een heerlijke herwerking van Billy Vera’s “I really got the feeling”, oorspronkelijk geschreven voor Dolly Parton aan het eind van de seventies van vorige eeuw.. Daarmee zitten we al meteen bij een eerste gelijkenis: de talenten van Grey als stemactrice zijn redelijk ongeëvenaard en ook in deze enige cover kun je horen hoezeer ze de stem en de frasering van La Parton onder de knie heeft.

Maar eer we aan die song toe zijn, hebben we eerst opener “I’ll Go Back to Denver (and You can go to Hell)” gehoord en dat is, net als “afsluiter “Quit Pickin’ on Me” een nummer dat Grey samen met Eddie Clendening, die ooit redelijk wat bekendheid verzamelde met zijn vertolking van Elvis in de musical “The Million Dollar Quartet”, maar die ook al, samen met producer Deke Dickerson al aan de zijde van Grey stond, toen ze haar kinderplaat “Princess Mike” opnam in 2022. Toen was ook de geweldige drummer van X, DJ Bonebrake van de partij en jawel hoor: ook hij draaft hier op, net als onze favoriete fiddler Tammy Rogers. en pianisten T. Jarod Bonta en Carl “Sonny” Leyland Allemaal mensen die de Honky Tonk Country en de rock ’n’ roll erg hoog in het vaandel dragen en die, tussen haakjes, een flink deel van de soundtrack van het leven van ondergetekende mee geschreven en gespeeld hebben.

Nog zo iemand is Robert Williams, beter bekend als “Big Sandy”, van de Fly-Rite Boys, die mee schreef aan I Like The Way You Think I Think”. Dat zijn allemaal tekenen die er op wijzen dat het erg goed gaat met Grey Delisle, die hier een dikke veertig minuten heerlijke bijna-retro country op ons loslaat en die dus, in tegenstelling tot wat we een beetje vreesden, helemaal niet “uitgezongen” is. Integendeel: er staat nog meer op stapel: ze werkt momenteel aan drie platen en maakt binnenkort haar opwachting op de Amerikaanse TV-zender RFD Network, waar ze te zien zal zijn aan de zijde van Asleep At The Wheel-opperhoofd Ray Benson, die voor deze plaat langskwam om het grappige “I Like the Way You Think I Think” in te zingen.

Is dit nu een wereldplaat geworden? Ik denk dat we het beste van Grey nog moeten krijgen, maar dit is alvast een schijfje dat je zonder enig risico in de auto kunt draaien en waar je flink wat “repeat” kunt onder zetten, zonder dat het begint te vervelen. Wat mij betreft is het alweer uitkijken naar wat Grey DeLisle nog allemaal gaat uitvreten!

(Dani Heyvaert)